10 tips voor het snel en makkelijk schoonmaken van de keuken

Wil je meer tips of heb je keukenhygiëne vragen? Kom naar de Horecava en ontmoet onze Cleaning Coaches! Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden op stand 03.332.

We moeten er geen doekjes om winden, de keuken schoonmaken is een van de minst favoriete taken in de keuken... maar het moet wel gebeuren. Wij geven je enkele tips om de last te verlichten en schoonmaken voor jou en het keukenteam te vereenvoudigen.

Tip 1: Gebruik de juiste producten
Er zijn verschillende types vuil en oppervlakken in de keuken die gereinigd moeten worden. Als je de verkeerde producten gebruikt, op een verkeerd moment inzet of op een verkeerde manier gebruikt kan er veel kostbare tijd en energie verloren gaan.

Met de volgende vijf producten gaat het schoonmaken een stuk gemakkelijker:

1.     Gebruik een goede oven- en grillreiniger. Belangrijk om te weten is dat ovens en grills meer vuil bevatten dan andere items in de keuken en dat het in de loop van de tijd inbrand. Zorg ervoor dat je een kwalitatief goede oven- en grillreiniger gebruikt die het vuil kan verwijderen.

2.     Hanteer voor algemeen gebruik een professionele allesreiniger

3.     Vul de allesreiniger eventueel aan met een desinfectie.

4.     Gebruik een professionele ontvetter. Vooral rondom de fornuizen stapelt vet zich op. Door te werken met een goede ontvetter hoef je minder te schrobben dan met een allesreiniger.

5.     Laat de keuken blinken en glanzen met een speciaal middel voor RVS.
Het is belangrijk om schoon te maken met de juiste hulpmiddelen. Hiermee bespaar je tijd en energie. Kwalitatief goede borstels en sponzen gaan voor een lange tijd mee en maken het schoonmaakproces sneller en gemakkelijker.

Tip 2: Geef het product de nodige tijd
Bij het gebruik van professionele reinigingsproducten is het belangrijk om het product de tijd te geven om goed te kunnen inwerken, zeker bij hardnekkig vuil. Als je te snel begint met schoonmaken, ga je een grote inspanning doen die het product ook voor je kan doen. Laat bijvoorbeeld de oven- en grillreinigers tot 30 minuten inwerken voordat je begint met schoonmaken. Dit geeft je extra tijd om te besteden aan andere taken.

Tip 3: Plan vooruit
Het goed kunnen plannen en het waarborgen van een goedlopend logistiekproces is essentieel in de keuken. Een kenmerk van goede keukenmedewerkers is om met zo weinig mogelijk inspanning een uitstekend resultaat te bereiken. Reinigingstaken zijn in het algemeen erg uiteenlopend, sommige doe je één keer per week, andere vragen 30 minuten inwerkingstijd. Om het schoonmaakproces te minimaliseren, kun je het beste vooruit plannen. Gebruik de inwerktijd om andere taken uit te voeren en verspreid de schoonmaaktaken over de week zodat ze elkaar niet overlappen.

Tip 4: Goede basiskennis is belangrijk
Om goed schoon te maken is het belangrijk om een goede basiskennis te hebben. Het begint met ervoor zorgen dat de schoonmaaktaken op de juiste manier en in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Hiervoor is het belangrijk om over de juiste kennis te beschikken, om te werken met de juiste veiligheidsmaatregelen en hulpmiddelen. Als het team beschikt over de juiste kennis dan verloopt het schoonmaakproces een stuk makkelijker en sneller.

Tip 5: Houd het simpel
Houd de schoonmaak zo simpel mogelijk. Een manier om dit te doen is door het aantal producten te verminderen, door gebruik te maken van multifunctionele producten. Minder producten zorgt voor minder verschillende handelingen, minder opleiding, minder fouten en minder voorraad.

Tip 6: Motiveer je collega’s
Schoonmaken is niet de leukste taak die uitgevoerd moet worden in de keuken, maar het is wel essentieel om te voldoen aan de voedselveiligheidseisen en voor het creëren van geweldige maaltijden. Het is daarom belangrijk om de nodige aandacht te geven aan het schoonmaken.

Om de mensen te motiveren is het belangrijk om ze het belang in te laten zien en te laten begrijpen waarom schoonmaken belangrijk is. Hierbij kan het ook helpen om de collega’s erkenning te geven als het weer goed schoongemaakt is. Soms is het geven van een compliment al voldoende. Wijs je iemand op een minder uitgevoerde schoonmaaktaak, laat dan zien hoe het wel moet en blijf hierin positief.

Tip 7: Voorkomen is beter dan genezen
Tijdens de shift is het belangrijk om de keuken netjes en schoon te houden, dit zorgt voor een betere werkomgeving. Je kan veel tijd aan het einde van de shift besparen door tijdens het werkproces de keuken netjes te houden. Een voordeel van het direct schoonmaken als er iets is gemorst is dat het niet gaat opdrogen of gaat inbranden, als dit gebeurt, kan het zijn dat het reinigen moeizamer worden.

Tip 8: Eerst opruimen dan schoonmaken
Het is bekend dat het werken in een opgeruimde omgeving het beste werkt. Dit geldt eigenlijk ook als je de keuken gaat schoonmaken. Het gaat een stuk sneller als de keuken opgeruimd is. Zorg ervoor dat het keukengerei uit de weg is en begin met het opruimen van het losliggend vuil en afval. Daarna kun je beginnen met het reinigen van de keuken.

Tip 9: Combineer stappen indien mogelijk
De beste manier om de schoonmaaktaken te verlichten is ervoor zorgen dat er geen overbodig werk gedaan wordt en waar mogelijk taken gecombineerd worden. Tijdens het schoonmaakproces van de keuken kun je stappen schrappen en/of combineren om tijd te besparen. Een goed voorbeeld is het combineren van schoonmaken en ontsmetten in één stap. Een ander voorbeeld is een gespecialiseerde diepvriesreiniger gebruiken waardoor je de vriezer niet hoeft te ontdooien, of door een grillreiniger te gebruiken die aan hoge temperatuur kan inwerken zodat je niet hoeft te wachten tot de grill is afgekoeld.

Tip 10: Gebruik de afwasmachine als ondersteuning
Wat een goede en extreem snel en krachtige reinigingshulp in de keuken is, is de afwasmachine. Natuurlijk gebruik je de afwasmachine al voor het schoonmaken van de vaatwas maar je kunt deze breder inzetten, zelfs tot hygiënische niveau, vanwege de temperatuur en de chemicaliën. Zet bijvoorbeeld de borstels en hulpmiddelen in de afwasmachine zodat ze schoon en hygiënisch zijn bij het volgende gebruik. Controleer wel even of ze geschikt zijn tegen hitte en chemicaliën

 

Wil je meer tips of heb je keukenhygiëne vragen? Kom naar de Horecava en ontmoet onze Cleaning Coaches! Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden op stand 03.332