Help mijn Champagne bubbelt niet!

help-mijn-champagne-bubbelt-niet.jpg

In een gemiddelde fles champagne zit 5 liter C02, dat zijn héél veel bubbels! De smaak van de champagne wordt gedragen door deze bubbels. Zodra je de kurk ontpopt worden de smaakbepalende stoffen door de bubbels van het opgeloste koolzuurgas naar boven gebracht. Eenmaal bij het oppervlak aangekomen ontploffen de belletjes en proef je die heerlijke smaak. Champagne zonder prik is natuurlijk een absolute no go!

Toch kan het voorkomen dat wanneer je de champagne in een mooi champagneglas inschenkt, deze niet bubbelt. Hoe kan dat? Champagnebubbels hebben een kern nodig om zich aan vast te hechten en na het hechten groeit de bubbel langzaam. Na enige tijd is de bubbel groot genoeg om als een ballonnetje naar boven te gaan. Wanneer champagne glazen in een glaswasmachine gewassen worden met de juiste dosering wasmiddelen, komen deze brandschoon de machine uit. De champagne die in dit schone glas geschonken wordt bubbelt niet! Er is namelijk geen kern aanwezig om bubbels te kunnen vormen. Om dit te voorkomen wordt het glaswerk voorzien van een krasje op de bodem van het glas, aan de binnenzijde, om bubbelvorming weer mogelijk te maken.

Kristalglas mag dan door de aanwezigheid van loodoxyde een grovere structuur hebben, toch is dit effect te gering om bij heel schone glazen vorming van een gasbel te kunnen laten plaatsvinden. Hetzelfde effect kan zich voordoen bij longdrinkglazen, de oplossing is ook hier een krasje op de bodem, aan de binnenzijde van het glas.