Keukenhygiëne en voedselveiligheid in de hotelbranche

Binnen de hotelbranche staat gastvrijheid en beleving van gasten voorop. Een schone keuken is één van de punten dat bijdraagt aan een positievere gastenbeleving. Geen enkele hotelgast wil een vies bord of in het ergste geval een voedselinfectie oplopen. Met behulp van het HACCP systeem kan de voedselveiligheid gewaarborgd worden. Het systeem zorgt ervoor dat bepaalde gevaren gereduceerd worden. Met als gevolg tevreden gasten die het hotel zullen aanraden bij familie en vrienden.


Naleving hygiënecode

Alle bedrijven die voedsel bereiden, behandelen of verwerken zijn wettelijk verplicht een voedselveiligheidssysteem op te stellen dat gebaseerd is op de HACCP richtlijnen. Deze richtlijnen zijn uitgewerkt in de hygiënecode. Je voldoet aan de wetgeving als je werkt volgens de onderdelen die voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Hygiënisch en voedselveilig werken, is noodzakelijk en vanzelfsprekend. Maar hoe weet je of je aan alle HACCP eisen voldoet en zo niet, hoe kun je er dan voor zorgen dat de regels beter nageleefd worden?

HACCP check: laat zien dat je werkt volgens de hygiënecodeHACCP check voor hopsitality: laat zien dat je de HACCP regels hanteert

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bedrijven op het naleven van de hygiënecode. Met een voedselveiligheidcertificaat toon je aan dat je bedrijf aan de wettelijke eisen voldoet om de voedselveiligheid te waarborgen. Het is aan te raden (tussentijds) een HACCP check te laten uitvoeren, waarin dus de kritische controlepunten worden nagelopen. Wanneer tijdens deze HACCP check blijkt dat je aan de wettelijke eisen voldoet, kom je met groene notering op een erkende lijst die als basis dient voor de controles van de NVWA.

Naast een HACCP check, een keukenhygiënecheck of voedselveiligheidstrainingen, geven wij je direct al een aantal tips die helpen om de algehele hygiëne in de keuken te verbeteren:

  • Zorg voor een regelmatige opfristraining voor medewerkers over het HACCP systeem en keukenhygiëne. In veel hotels is er sprake van een hoge doorloop van medewerkers. Zorg dat nieuwe werknemers direct op de hoogte zijn van alle regels;
  • Zorg voor handige HACCP werkplannen en keukenhygiëne instructiekaarten. Hiermee wordt het gemakkelijker voor de medewerkers om de procedures rondom hygiëne en voedselveiligheid te volgen.
Vraag de HACCP check aan


Microbiologisch onderzoek en monsters

Het kan gebeuren; een gast die na een bezoek aan het hotel ziek is geworden. Voedselvergiftiging is een veel voorkomende ziekte en de belangrijkste oorzaak is vervuild voedsel of water. Door monsters af te nemen van het voedsel, water en/of voedselcontactplaatsen, kun je erachter komen of de besmetting inderdaad van jouw locatie komt of dat alles in orde was en de gast de besmetting ergens anders heeft opgelopen. Meer informatie over het afnemen van monsters? Neem dan contact met ons op.

Algehele hygiëne binnen het hotel

Naast het voldoen aan de hygiënecode in de keuken speelt hygiëne uiteraard ook een grote rol in de rest van het hotel. Vloeren, sanitair en bedlinnen: alles moet professioneel gereinigd worden zodat de gast een fijn verblijf heeft. Ook hier kunnen wij bij helpen. Zo hebben wij met het merk TASKI slimme oplossingen voor vloeronderhoud zoals TASKI schrobzuigmachines, eenschijfsmachines of professionele stofzuigers. Zo zorg je dat niet alleen de keukenhygiëne maar ook alle vloeren van het hotel uitstekend professioneel gereinigd worden. Meer weten over TASKI vloeronderhoud? Kijk dan op www.taski.nl!

Green Key

De Green Key is een internationaal keurmerk voor o.a. hotels die er alles aan doen om het milieu te

sparen, zonder dat gasten in hoeven te leveren op comfort en kwaliteit. Uiteraard moeten de reinigingsmiddelen in de keuken professionele reinigingsresultaten leveren maar dit is nu ook mogelijk met een milieuvriendelijk product. Wil je graag het Green Key Certificaat, of streef je naar een nog duurzamer hotel? Denk dan ook eens aan biologisch duurzame reinigingsmiddelen! Diversey heeft een speciale lijn reinigingsmiddelen opgebouwd uit plantaardig restafval zoals mais, suikerbiet en kokos. 100% biologisch en duurzaam zonder in te leveren op reinigingsresultaten. Meer weten over de plantaardige reinigingskracht van SURE? Kijk dan op www.natuurlijksure.nl.

Volg ons:

LinkedIn Diversey CareFacebook Diversey Care Youtube Diversey Care